新任美方主任简介

时间:2016-10-25浏览:15设置

David J. Davies(李大卫)

第15任美方主任

李大卫是现任中美中心的美方主任。他曾在中美中心就读,并曾担任访问学者。李大卫是一位人类学教授,并担任明尼苏达州的哈姆林大学的东亚研究系主任。李大卫曾是杜克大学在北京的中国游学项目主任。他的研究兴趣主要是从毛泽东时代晚期到当今时代的中国经济和文化的转变——从对文化大革命的社会记忆和怀旧,到中国沃尔玛超市的公司文化和中国名企的兴起。李大卫注重运用电子科技发展创新性的教学方法。他从华盛顿大学获得了社会-文化人类学博士。他的研究领域包括公司文化、全球化、视觉和电子媒体的人类学、社会记忆和怀旧、博物馆以及旅游。

David J. Davies is the American Co-Director of the Hopkins-Nanjing Center, where he was also a student and visiting scholar. He is a professor of anthropology and director of East Asian Studies at Hamline University in Saint Paul, Minnesota. Davies is the former director of the Duke University Study in China program in Beijing. His research interests focus on aspects of China’s economic and cultural transformation from the late Mao period to the present day—from social memory and nostalgia of the Cultural Revolution, to the corporate culture in Chinese Wal-Mart stores and the rise of Chinese celebrity business entrepreneurs. Davies enjoys developing innovative teaching pedagogies using digital technologies. He holds a PhD in Socio-Cultural Anthropology from the University of Washington. His expertise includes corporate culture, globalization, anthropology of visual and digitial media, social memory and nostalgia, and museums and tourism.